E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2014. november 16.

Liturgia magyarázat 2014. november 16.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek! – Ma van az évközi 33. vasárnap! Most – a liturgia magyarázat keretében – folytatjuk a katolikus hitünk egyes részeinek ismertetését, hitünk rövid összefoglalását a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma, azaz összefoglalása alapján, kérdés – felelet formájában,

  1. Miként részesedik az Egyház az eucharisztikus áldozatban?

Az Eucharisztiában Krisztus áldozata, a teste tagjainak áldozatává is válik. Az Eucharisztia áldozatát az összes élő és meghalt hívekért is fölajánljuk az Istennek, továbbá az összes ember minden bűnének jóvátételéül, és a testi és lelki javak elnyeréséért. A mennyei Egyház egyesül Krisztus áldozatával.

  1. Miként van jelen Jézus az Eucharisztiában?

Jézus Krisztus egészen egyedülálló és máshoz nem hasonlítható módon van jelen az Eucharisztiában. Ugyanis igazán, valóságosan és lényegileg van jelen: a testével és a vérével, a lelkével és az istenségével. Szentségi módon van jelen, azaz a kenyér és a bor eucharisztikus színei alatt, az egész Krisztus: Isten és ember.

  1. Mit jelent a transzszubsztanciáció – azaz átlényegülés?

Az átlényegülés – azt jelenti, hogy a kenyér egész lényege – Krisztus testének lényegévé, és a bor egész lényege Krisztus vérének lényegévé változik. Ez az átváltozás az eucharisztikus imádságban történik meg, Krisztus hatékony szavára és a Szentlélek tevékenysége révén. Közben a kenyér és a bor érzékelhető tulajdonságai változatlanok maradnak.

  1. Megosztja-e Krisztust a kenyér megtörése?

A kenyértörés nem osztja meg Krisztust, Ő teljesen és épségben van jelen mindkét eucharisztikus szín alatt, és azoknak bármely részében.

  1. Meddig tart Krisztus eucharisztikus jelenléte?

Krisztus eucharisztikus jelenléte addig tart, amíg megvannak az eucharisztikus színek.

  1. Milyen tisztelet illeti meg az Eucharisztia szentségét?

Az Eucharisztia szentségét az egyedül az Istent megillető imádással tiszteljük. Az Egyház a legnagyobb gonddal őrzi a konszekrált – azaz átváltoztatott – Ostyákat. Elviszi a betegekhez és azokhoz, akik képtelenek részt venni a szentmisén, kihelyezi a hívők elé imádásra, körmenetekben hordozza. Hívja a hívőket, a tabernákulumban őrzött Oltáriszentség látogatására és imádására.

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.