E Hirdetések E Hirdetéseink 2015. március 1.

Hirdetéseink 2015. március 1.

  • A katolikus iskolák javára 151.500 Ft-ot gyűjtöttünk köszönjük mindenki nagylelkűségét.
  • Szeretettel kérjük, hogy a szentmiséken az áldozáshoz időben induljunk el. Ne várassuk a miséző atyát és ne várjunk másokra.
  • Március 6–án, pénteken Dunakanyar ifi mise lesz Kismaroson 19.30–kor.
  • Március 7-én, szombaton az esti ½ 7-kor kezdődő szentmisével kezdődően megújulási imaest lesz templomunkban, melyet a hozzánk-vendégségbe jövő Opus Sanctissimae Trinitatis Közösség tagjai tartanak. A közösség szolgála elsősorban a papok megújulásáról szól, de megújulási imaestéket a hívőknek is szoktak tartani. Az imaesten kézrátétellel csendben imádkoznak azokért, akik kérik és arra vágyódnak, hogy az Úr Jézus érintse és gyógyítsa meg őket a lelkükben. Az imaest szentmisével indul, majd azt követően az Oltáriszentség előtti dicsőítéssel folytatódik, és eközben külön is imádkoznak személyesen azokért, akik ezt ott kérik.
  • Aki szeretne rendszeresen @-t kapni a plébániát érintő eseményekről, vagy bármilyen más, István atya által fontosnak tartott információt, az kérjük, a plébánia @ listára iratkozzon fel a plébánia honlapján, vagy a hátul kitett lapon olvashatóan írja fel @ címét. A jövőben ezen a csatornán keresztül fogunk minden plébániát érintő dolgot elküldeni.
  • Betegek kenetét jövő vasárnap a 8 mise keretében Norbi atya fogja kiszolgáltatni. Előtte felkészítőt tart holnap, hétfőn, az esti mise után a templomban, azok számára, akik fel kívánják venni.
  • Pénteken, a szentmise után keresztút lesz.
  • A MKPK körlevele a 2015. évi nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről:

Kedves Testvérek! Egyházunk kétezer éve hivatásának tekinti, hogy gondoskodjék a szegényekről Ebben a szellemben kérjük a testvérek segítségét, amikor az immár hagyományossá vált nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést meghirdetjük. Ezzel egy ősegyházi hagyományt elevenítünk fel, hiszen az első század keresztényei a kenyértörésre hozták magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Az ő példájukat követve, kérjük, hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer felajánlásukat és tegyék a sekrestyébe. Nem perselygyűjtésre buzdítjuk a testvéreket, hanem arra, hogy szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a Katolikus Egyház segélyakciójához. Ezt megtehetik a jövő heti vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon,március 8-tól 15-ig. Adományaikat a helyi karitász juttatja majd el a rászorulókhoz. Ha ezt mindannyian megtesszük és legalább 1 kg adományt hozunk a templomba, újra nagyon sok családnak tudunk segíteni az irgalmas Jézus példáját követve.

  • A 9.30–as szentmise után ministránsgyűlés.
  • Jövő vasárnap templomunkban Kárpátalja számára rendezünk perselygyűjtést.

Levél Kárpátaljáról

Kedves Mindenki!!

Immár 18 éve Kárpátalján élek családommal. Ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem – nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.

A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak.

Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő:

Ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 Forint.

A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.

Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)

Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.

Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik.

Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt  a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.

Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre.

Egyrészt lehet utalni a Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára, ők az egyház berkein belül segítenek, többféle programjuk van, de akár céladományt is el lehet juttatni általuk „a rászoruló családoknak” megjegyzéssel. Számlaszám és egyebek:
http://www.ferences.hu/

Jövő vasárnap templomunkban számukra rendezünk perselygyűjtést.