E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2015. június 14.

Liturgia magyarázat 2015. június 14.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek, ma az évközi 11. vasárnap van! – Most folytatjuk a Hitünk rövid összefoglalását A Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma, összefoglalása alapján, kérdés – felelet formájában:

  1. Kötelező-e a cölibátus az ordinálandók, azaz az egyházi rendbe felveendők számára?

A püspökséghez mindig követelmény a cölibátus, azaz a papi nőtlenség. A papságra a latin egyházban rendes körülmények között olyan cölebsz, azaz a házasságtól és a szexuális élettől tartózkodó hívő férfiakat választanak, akik meg akarják tartani a cölibátust a mennyek országáért. A keleti egyházakban a papszentelés után már nem megengedett a házasodás. Az állandó diakonátust házas férfiak is fölvehetik.

  1. Melyek az Egyházi Rend szentségének hatásai?

Ez a szentség a Szentlélek különleges kiáradását ajándékozza, mely a fölszenteltet – a szentség fokozatának megfelelően – hasonlóvá teszi Krisztushoz hármas, papi, prófétai és királyi tevékenységében. A szentelés eltörölhetetlen lelki jelt ad: ezért nem ismételhető meg, és nem adható megszabott időre.

  1. Kinek a tekintélyével végzik a papok a szolgálatukat?

A fölszentelt papok szent szolgálatuk végzése közben nem a saját tekintélyükkel, nem is a közösség parancsára vagy megbízásából beszélnek és tevékenykednek, hanem Krisztusnak, a Főnek személyében és az Egyház nevében.

  1. Mi az Isten terve a férfival és a nővel?

Isten, aki a szeretet, és aki az embert szeretetből teremtette, meghívta őt a szeretetre. Amikor az Isten megteremtette a férfit és a nőt, a házasságban az életnek és a szeretetnek olyan bensőséges közösségére hívta meg, „hogy többé már nem ketten vannak, hanem csak egy test” – ahogy Máté evangéliumában olvassuk. Az Isten azt mondta nekik: „Legyetek termékenyek és sokasodjatok”.

  1. Miért alapította az Isten a házasságot?

A férfi és a nő házastársi egységét a Teremtő alapította meg a házastársak közösségére és javára, és a gyermekek nemzésére és nevelésére. A házastársi egység az eredeti isteni terv szerint fölbonthatatlan, miként azt Jézus Krisztus megerősítette ezekkel a szavakkal: „amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza”.

  1. Hogyan fenyegeti a bűn a házasságot?

Az első bűn miatt, amely a férfi és a nő Teremtőtől ajándékozott közösségének megbomlását is kiváltotta, a házastársi egységet nagyon gyakran fenyegeti a széthúzás és a hűtlenség. Az Isten, a maga végtelen irgalmasságában megadja a férfinak és a nőnek a kegyelmét ahhoz, hogy az életük egységét az eredeti isteni terv szerint tudják megvalósítani.

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.