Adventi program 2

1. hét. VÁLASZD JÉZUST!

Advent az Istennel való találkozásra való készületnek az ideje, csak akkor fog a te lelkedben is megszületni Jézus, ha előkészíted neki a helyet, hogy befogadhasd. Ezen a héten figyelj Isten akaratára, légy üres és átlátszó az Ő számára, dobd ki felesleges kacatjaidat. Válaszd Őt, a mindennapok apró kis dolgaiban, egy szóval: VEDD ŐT KOMOLYABBAN MINT EDDIG TETTED AZ ÉLETEDBEN!

2. hét. A KÖLCSÖNÖS SZERETET HETE.

Jézus mikor itt élt a földön, a Szentháromság életét élte, és ere hívott meg téged is: bekapcsolódni a Szentháromság életébe. Minden találkozás után ezt a szeretetet kell vinned az emberek közé. Szeress tehát új, krisztusi emberként: Mindenkit, válogatás és szimpátia nélkül. Szeress ingyen, az ellenszolgáltatás elvárása nélkül, és szeress elsőként. Ne arra várj, hogy téged értsenek meg, hogy téged vigasztaljanak meg, hogy téged szeressenek, neked kell elkezdeni, nap, mint nap, újra és újra, egészen a hősiességig. Ha növekszünk a mások szeretetében, növekszünk Isten szeretetében is. Ha bezárjuk szívünket mások előtt, Isten előtt is bezárjuk.

3. hét. A NÖVEKEDÉS HETE

Mindaddig, amíg nem fogadom el gyengeségeimet, korlátiamat, addig továbbra is sem tudok másokat elfogadni, és előítéleteket terjesztek. Ha azonban sikerül elfogadni, megérteni, hogy Isten nekem is megbocsát és elfogad olyannak, amilyen vagyok, akkor elindulhatok a belső szabadság és az igazabb szeretet felé. Mindnyájan halandó és törékeny emberek vagyunk, de egyszeriek és értékesek is. Van reménység: mindnyájan haladhatunk a nagyobb szabadság felé. Ezért a héten, az emberi kapcsolataidban ne csupán a saját békédet keresd. Ha túl sokat aggodalmaskodsz saját békéd miatt, akkor azt nem éred el, mert a béke a mások szolgálatában álló szeretet gyümölcse. Azokra figyelj, akiknek szükségük van rád, légy nyitott feléjük, válj eggyé örömükkel, fájdalmukkal. Nézd meg, mit tehetsz azért, hogy a közösséged, családod megőrizze nyitottságát, frissességét, hogy mindazok, akik betérnek hozzátok, „Jézus illatát” érezzék meg.
Megbocsátás: Meg kell tanulnunk megbocsátani. Az erőszakot, és a gyűlöletet felváltja az irgalom. Ha valakit elítélek, ezzel megtagadom tőle a lehetőséget a növekedésre. A közösség a megbocsátás helye, megbocsátani azt is jelenti, hogy az ember önmagába néz és meglátja, mit kellene megváltoztatnia, mit kell jóvátennie. Ezért sohasem könnyű megbocsátani. Magunknak is meg kell változnunk. A Szentlélek erejére van szükségünk, hogy ilyen módon megnyílhassunk.

A 4. héten, azt válaszd ki a fentiek közül, amin még úgy érzed, volna mit csiszolni, életre váltani az evangéliumot.

Advent a kiengesztelődés ideje, az emberekkel és Istennel is a szentgyónásban. Ne feledkezz el erről a készület idején! Advent a virrasztás, a várakozás hónapja, a hajnali rorátékon, készítjük, fényesítjük lelkünk hajlékát, hogy alkalmas legyen befogadni, a születendő Gyermeket. Csak a Szentíráson keresztül fogod igazán megismerni Istent, ezért ebben a hónapban legyen napi olvasmányod Isten személyes, neked szóló üzenete.
Angelus Silesius mondja: „Jézus ezerszer is megszülethetne a földön, mit

sem használna neked, ha a te szívedben nem születne meg!”