E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2014. április 13.

Liturgia magyarázat 2014. április 13.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek! – Ma van a Nagyböjt 6. vasárnapja, VIRÁGVASÁRNAP van! Most a liturgia magyarázat keretében folytatjuk a katolikus hitünk egyes részeinek ismertetését!

Az Úr bevonul Jeruzsálembe, s mi ünnepélyesen elkísérjük Őt ezen az úton, a szenvedés útján. De ezt csak úgy tehetjük meg, ha először mi magunk is vértanúkká avattatunk a virágvasárnap liturgiájában. Szent színjáték játszódik le előttünk, melynek azonban nem csak nézői, hanem szereplői is vagyunk.

Az első felvonás színhelye: az Olajfák-hegye, az ágak megszentelése.

A másodiké az Olajfák-hegyétől a Jeruzsálem kapujáig vezető út, a körmenet.

A harmadik már a szent város, a passió, a szentmise.

A személyek: Krisztus – őt kell látnunk a papban és a körmeneti keresztben. A tanítványok serege mi vagyunk, de különös szerep jut ma a gyermekeknek is, akik a hozsannázó zsidó gyermekeket képviselik.

Hogyan ünnepeljük a most kezdődő Nagyhetet, ezt a szent időt?

Vegyünk részt lehetőleg valamennyi liturgikus szertartásban. Erőnk szerint vállaljunk liturgikus szolgálatot. A nagyhét három utolsó napja – Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat – a középkorban a nyugalom ideje volt, a kereskedelmi élet szünetelt, s a nép zavartalanul részt vehetett a szertartásokon. Egészen természetes az, hogy a keresztények az év e három legnagyobb emléknapját jól felkészülve és lelki nyugalomban éljék át. Ügyes-bajos dolgainkat és a húsvéti előkészületeket – a nagytakarítást is – zárjuk le nagyszerdán.

Melyek a Nagyhétre és Húsvétra vonatkozó legfontosabb hit-igazságok?

Az emberiség első feje, Ádám, Isten iránti engedetlenségével elveszítette Isten kegyelmét. Bűnt és büntetést vont nemcsak magára, de valamennyi leszármazottjára is. Ez az eredeti, minden emberre áteredő bűn. Az áteredő bűn az embert rosszra hajlóvá tette, az üdvösségtől elzárta, a Sátán hatalmába adta.

Amikor mind jobban eluralkodott a földön a bűn, az Isten az egyszülött Fiát küldte, hogy el ne vesszen a világ. A Fiúisten halandó emberi testet öltött, hogy halálig menő engedelmességével jóvátegye Ádám halált-hozó engedetlenségét. Mivel ő Isten, az áldozata végtelen értékű. Mivel ember és az emberiség új feje – második Ádám, – az áldozata az egész emberiségért engesztelés az Atya előtt, s ez kiárad mindazokra, akik „hisznek és megkeresztelkednek” őbenne.

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.