E Hitélet E HÁZASSÁG

HÁZASSÁG

Hogyan kell házasságkötésre jelentkezni?

Házasságkötésre be lehet jelentkezni telefonon, a plébánia telefonszámán, irodaidőben. Ekkor meg lehet megbeszélni azt az időpontot, amikor a jegyespár személyesen bejön, hogy adataikat felírjuk, a részleteket megbeszéljük.

Házasságra, illetve a felkészítő tanfolyamokra (normális körülmények között) a házasságkötés előtt legalább 6 hónappal kell jelentkezni. A jegyesi beszélgetés-sorozatot általában akkor indítjuk, ha több pár jelentkezett, mert a közös beszélgetések élőbbek, de egyedi megbeszélés szerint is. Plébániánkon szeretettel várjuk a fiatal párokat, akik a katolikus egyházi esküvőre szeretnének felkészülni.

Miről szólnak a jegyesi beszélgetések?

  • segítségére szeretnénk lenni a házasságra készülőknek abban, hogy elmélyüljenek a jegyesség-házasság titkában, egymás mélyebb megismerésében, szeretetében;
  • elbeszélgetünk a házasság kérdéseiről, a pár-kapcsolatról, a nevelésről és az elkerülhetetlen krízisek megoldásáról is;
  • látni fogjuk, hogy a keresztény értékek milyen nagy segítségére lehetnek egy jegyes- majd házaspároknak abban, hogy élő legyen a kapcsolatuk, majd a családi életük;
  • beszélgetünk a házasságkötés szertartásáról, és azokról az ígéretekről, amelyet ott a jegyesek a házasságkötés előtt tesznek; illetve megbeszéljük, mit is jelentenek ezek az ígéretek:
    1. hogy életük végéig hűségesek lesznek egymáshoz,
    2. hogy „vállalják a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságukat”,
    3. hogy „Istennek és az ő egyházának törvényei szerint nevelik őket”.

Akik katolikus házasságkötést kérnek, azt az igényüket fejezik ki, hogy legalább egyikük kapcsolatban szeretne állni a katolikus egyházzal.

A jegyesekkel folyó beszélgetések segítséget szeretnénk nyújtani a hithez közelebb álló jegyesnek, hogy elmélyítse hitét; annak pedig, aki talán kevésbé hívő vagy a hitet nem ismerő, segítségére szeretnénk lenni, hogy fogalmat alkosson párja hitéről, a megélt keresztény hit szépségéről, és annak a személyes életre, a párkapcsolatra és a családi életre való éltető hatásáról.

A jegyes beszélgetéseket lelkipásztorok és házaspárok vezetik. Februárban indul felkészítő beszélgetés sorozat. Azok számára, akik nincsenek megkeresztelve, nem voltak elsőáldozók, de szeretnének templomunkban házasságot kötni, szeptemberben indul előkészítő. Azok számára akik már részesültek a  beavató szentségekben, februárban indul előkészítő.

Azoktól, akik nem Nagymaroson vagy Zebegényben laknak, és nem is szándékoznak ide költözni azt kérjük, hogy lakóhelyükön készüljenek fel a házasságkötésre. Az erről szóló igazolást a többi dokumentummal kell leadni a plébánián.

EGYÉB TUDNIVALÓK

Szükséges beszerezni mindkettőtök 3 hónapnál nem régebbi keresztlevelét. Ez azon a plébánián lehetséges, ahol megkereszteltek benneteket.

Ha nem laktok Nagymaroson, akkor egyikőtök lakóhely szerinti plébánosától kell engedélyt kérni, hogy itt lehessen az esküvő.

Fontosnak tartjuk, hogy imádsággal is készüljetek életetek egyik legszebb napjára és ehhez hozzátartozik a vasárnapi szentmise is.

Az esküvő általában szombaton van, előtte pénteken 18.30 órakor lesz értetek a szentmise. Előtte van lehetőség a szentgyónás elvégzésére. Aki már volt elsőáldozó, annak amúgy is illik szentgyónáshoz járulnia. A szentmise után tartjuk a próbát.

Ha szeretnétek virágot hozni az oltárra, egyeztessetek Trieb Mariannal a 30/504-4691-es számon. Nyomatékosan kérlek benneteket, hogy rizst se a templomban, se a templom előtt ne szórjatok.

Ha énekkel kapcsolatban külön kérésetek van /Áve Maria/ azt Szabó Ildikóval, a kántorunkkal kell egyeztetni és külön azt vele rendezni. Ildikó telefonszáma: 30/270-8394.

A jegyes felkészítésen mindenkinek részt kell vennie, az esketést csak ebben az esetben tudjuk vállalni.