E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2015. február 22.

Liturgia magyarázat 2015. február 22.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek! – Ma van a Nagyböjt 1. vasárnapja! Most a liturgia magyarázat keretében folytatjuk a katolikus hitünk egyes részeinek ismertetését!

Miből áll a húsvéti időszak ?

Nagyböjt szent Negyven-napjából és Húsvét (Pászka) szent Ötven-napjából.

Mit ünneplünk a húsvéti időszakban ?

A húsvéti szent idő Krisztus megváltó életművének, az azt betetőző szentséges kínszenvedésnek időszaka. A mi Urunk, a halálig menő engedelmességének gyümölcseiből először Ő maga részesült, amikor a feltámadásával, mennybemenetelével és a mennyei trónfoglalásával megdicsőítette Őt az Atya.

Azután az érdemeinek erejében részesítette az Egyházát is, amikor elküldte a Szent Lelkét, majd a „húsvéti szentségek” által megkezdte a kegyelmek kiosztását és a történelem végéig folytatja azt.

A Hamvazószerda idén február 18-án volt!

A Hamvazószerda a Nagyböjt ünnepélyes kezdete, innentől számítva lesz teljessé a szent negyvenes szám – nem számolva a vasárnapokat, melyeken az Egyház sohasem böjtölt. A hamuval való meghintés már az Ószövetségben is a bűnbánat jele volt, a hamu ugyanis kifejező jelképe a földiek múlandóságának, s így a természetes voltánál fogva magában is alkalmas arra, hogy bűnbánatra intsen. A hamvazás az Egyház szentelménye, mely az Egyház imái által gyógyító erőt nyer, és az igazi bánat felébresztésére szolgál a lelkűnkben, hogy feltámadjunk általa egy új és jobb életre!

A hamu megáldása.

A pap rövid imádságot mond azért, hogy Isten a bűnbánókat, s a bűnbánat kifejezéséül hamvazáshoz járulókat, a kegyelmével kísérje az egész nagyböjt alatt, hogy így mindnyájan megtisztult szívvel ünnepelhessék a Húsvétot. Ezután meghinti szenteltvízzel a hamut, amely az előző év Virágvasárnapján megáldott barkák elégetéséből származik, majd e szavakkal szórja a hamut az eléje járuló hívekre: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel.” Vagy: „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az Evangéliumban!”

Ma van a Nagyböjt 1. vasárnapja   

A mai evangéliumban Krisztus a böjtölők és a Sátánnal harcba szállók vezéreként áll előttünk. Mivel a szentmise kegyelemosztó szentség, az Úr nemcsak példaképünk, hanem erősítőnk is e harcban.

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.