E Képviselőtestület E Képviselő-testületi jegyzőkönyv 2015. május 4.

Képviselő-testületi jegyzőkönyv 2015. május 4.

Monsberger téri virágágyások – Hadi Péter

Beszélt Murányi Zoltánnal, a városüzemeltetés vezetőjével, kinek a véleménye:

– Nincs pályázati kötöttség a templom oldalkijáró előtti kiemelt virágágyásokra, így azok elvileg elbonthatóak.

– Szerinte a bontás és a térburkolat helyreállítása sokba kerülne.

– A levendulák telepítését jó elképzelésnek tartja.

– A közmunkásokra az ágyások kitisztításában (kivágás, gaztalanítás) esetleg tudnának segíteni, de a rendszeres locsolást nem lehetne rájuk bízni.

Testület döntés:

– A virágágyásokat nem bontatjuk el, de a benne lévő cserjéket, fákat részben megritkítatjuk. Az ágyásokba zömében évelőket (pl. levendula) telepíttetünk, de helyt kaphat néhány egyszerű, olcsó egynyári növény is (pl. árvácska). A kivágás, ritkítás mértékéről, a telepítés összetételéről, volumenéről az erre alakult team (Hadi Kinga, Hadi Péter, István atya) dönt, és erről valamint a telepítési költségekről a következő esedékes ülésen tájékoztatja a testületet. A tényleges munkálatok ősszel kezdődhetnének.

Altemplomi urnatemető

– Hadi Péter tájékoztatása alapján megtudtuk a szórókút és az alatta elhelyezendő tartály telepítési összegének nagyságrendjét.

– Maurer János tájékoztatása alapján megtudtuk az altemplom vasút felöli oldalába hány darab urna férne el (~ 75 db), és mennyibe kerülne az urnák előlapjának elkészíttetése feliratozva (~ 36.000 Ft). A továbbiakban még tájékozódik az üres urnafülkék telepítési költségeiről.

– Péntek Attila tájékoztatása alapján megtudtuk a hagyományos temetői sírhely, és urnafülke kiváltási árait Nagymaroson, és néhány egyéb mo.-i településen (Budapest – Urnafülke: 10 évre 60.000 Ft; 1-es sírhely 25 évre 90.000 Ft. Nagymaros 1-es sírhely 25 évre 5000 ft, 2-es sírhely 25 évre 9000 Ft. Vecsés 1-es sírhely 25 évre 10.000 ft, 2-es sírhely 25 évre 20.000 Ft).

– Maurer János és Heininger felméri az urnafülkék esetleges telepítésének egyéb járulékos költségeit az altemplomban, és ennek, valamint a fenti adatoknak ismeretében Heininger Ferenc valós kalkulációt készít egy altemplomi urnafülkés temetkezési hely megvalósíthatósági és megtérülési költségeiről a következő testületi ülésre.

Az Egyházközség birtokában lévő muzeális zászló további sorsáról

– A Váci Múzeum szakértői alapján jelentős értéket képvisel.

– A testület egyhangúlag támogatja valamilyen formában történő bemutatását (templomban, közösségi házban).

– A méltó és esztétikus kiállításához szép üveges vitrin elkészítése válhat szükségessé. Ennek várható bekerülési költségéről, valamint a zászló szakszerű kihelyezési módjáról (megvilágítás, páratartalom, stb.) Heininger Ferenc tájékozódik.

– Szóba kerülhet életnagyságú fotó bemutatása a zászlóról.

– Szóba kerülhet esetleges szakértői kezekbe történő átadása, eladása.

Ifjúsági találkozó – kordon kihelyezés

Testületi döntés:

– Az udvar felől a plébánia előtér felé rendszeresített kordon semmiképp ne legyen összeerősítve, könnyedén bontható legyen (baleset megelőzési okokból).

– Nevezett kordon a mise végén az atyák kivonulása után szinte azonnal kerüljön megnyitásra, és a plébánia kapuban lévő információs asztal ezzel egyidejűleg kerüljön a kapuból eltávolításra, hogy a résztvevők szabadon távozhassanak a teljesen nyitott plébánia kapun.

– Jóváhagyta: István atya és Hadi Ferenc, a találkozó fő szervezői. A betartatásról gondoskodik: Péntek Attila

 

Napelemek kihelyezése a Közösségi Ház tetőzetétre – Halupka Gábor

– A cél a templom, a Közösségi Ház és a plébánia elektromos és fűtés ellátásának megoldása a Közösségi Ház tetőzetére történő napelemek elhelyezésével, és hőszivattyús fűtési rendszer kiépítésének segítségével.

– A pályázat író, tervező, bonyolító Zöld Áram Kft. a helyszínen felmérte a lehetőségeket, és alkalmasnak találták a Közösségi Ház tetőzetének fekvését, felületét napelemek kihelyezésére.

– Felmérik, kiszámítják az épületek áram és hőigényét, majd tervet és ajánlatot készítenek.

– Az ehhez kapcsolódó pályázatok vélhetőleg ősszel nyílnak meg.

Egyházközségi kiadvány – Kovács Barna

– Beltartalom: a testület részére kiküldte, a visszajelzések alapján a korrekciókat elvégezte.

– Címlap, hátlap: színes lesz, fotókat, ötleteket még vár a testületi tagoktól Egyházközségi Duna Kanyar szaknévsor (Nagymaros, Kismaros, Verőce)

– A nevezett településeken élő, dolgozó vállalkozók, iparosok közös névsorba gyűjtése jó ötlet. Ha a gyűjtemény elkészült, további megfontolás tárgya, hogy honlapon, körlevél formájában, esetleg kiadvány formájában kerüljön terjesztésre. Továbbgondolja: István atya

Gondnoki lakás, státusz kialakítása a Közösségi Házban

– Hadi Péter: megbízható értelmiségi házaspárt tudna ajánlani esetleges bentlakásos gondnoki, hitoktatói munkakörbe.

Testületi észrevételek:

– A Közösségi Ház működtetési teendőit jelenleg szinte teljes mértékben ellátja Gabi és Gellért (gratis), nincs valós igény fizetett gondnokra.

– A volt lakás lakhatóvá tétele sokba kerülne, és jelenleg ott működik a Karitász.

– Nagy felelősség házaspárt, családot ide venni, mert ha mégsem válik be, gyakorlatilag nem lehet kirakni a plébánia ingatlanjából.

– Ha valóban szükség lesz ilyen státuszra, helyi emberrel kell betölteni, hogy a lakhatás kérdése ne merüljön fel valós problémaként.

Testületi döntés: egyelőre nem aktuális

Nagymaros –mint referencia vidéki egyházközség – Hadi Péter

– Süveges Gergő felesége könyvet fordított arról, miként működnek a keresztény közösségek. Kellene egy vidéki referencia egyházközség. Nagymarosra gondolt. Első körben ~ 30 embernek mindössze egy kérdőívet kellene kitöltenie.

Testületi döntés: Rendben, vállaljuk, az ügy erős testületi támogatásával!

Beszámoló a Közösségi Ház működéséről – Döbrössy Gellért

– A homlokzatra a ház címerei kihelyezésre kerültek.

– A működés éves értékelésekor ki kell térni a zuhanyozó bővítésének lehetőségére, van rá igény. Szintén ugyanekkor érdemes megtárgyalni az ajtók zárjainak esetleges közösítését.

– A takarításra felkért személy végül visszalépett, Gellérték keresik az utódját.

Egyéb:

– A Dózsa Gy. úti kijárat előtti korlát – funkció híján – eltávolításra kerül. Felelős: Hadi Ferenc

– A szemben lévő használaton kívüli buszmegálló szegélykövei – újabb parkolóhelyek biztosítása végett – szintén eltávolításra kerülnek. Felelős: Hadi Ferenc

– A plébánia udvari vizesblokk nagyon lelakott, az esedékes karbantartási munkákat el kell végezni az épületegyüttesen. Mozgatja, elvégzi: Zoltai Zsolt, Heinczinger László

Molinó – Heinczinger Balázs

– A testületből nem sokan jeleztek vissza az újonnan kihelyezendő molinó szövegével, idézetével kapcsolatban. A javaslattételi lehetőség 1 héttel prolongálva lett.

Templom statikai megerősítése – nyertes pályázat

– A Maurer János által készített pályázat nyertes lett, ~ 14 mill. ft-t kap erre a célra az egyházközség. Köszönet a pályázat készítőjének, és az sikeres lobbi tevékenységet folytatóknak (István atya, Hadi Ferenc, Hadi Péter).

– Szintén ide kapcsolódik: a kiviteli tervek elkészítésekor érdemes lenne szakvéleményt kérni arról, hogy a statikai problémák a közelben futó vasúti pálya miatt is adódhatnak. A MÁV felé érdemes lenne a felújításra vonatkozó költségtérítési igénnyel fellépni.

 

Hívek összejövetele – merre tovább egyházközség?

– Sajnos csekély érdeklődés mellett zajlott.

– Emlékeztető: ld. melléklet.

Norbi atya festményei

Norbi atya csodálatos festményeket készít a pápákról. Egy egész sorozatot tervez, jelenleg 4 van készen. A bemutatott festmény valóban gyönyörű. Érdemes gondolkodni a festmények estleges méltó, színvonalas bemutatásáról, kiállításáról!

Következő testületi ülés időpontja: június 12.

17:00 – testületi ülés

18:30 – szentmise

~ 19:15 – testületi sütögetés a plébánia kertben (batyubál jelleg)