E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2014. március 2.

Liturgia magyarázat 2014. március 2.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek! – Ma van az évközi 8. vasárnap! Ezen a héten, szerdán lesz Hamvazószerda, a Nagyböjt első napja.

A Nagyböjtöt Szent 40 napnak is hívják, ezért célszerű, hogy most ennek a liturgiai vonatkozásait ismerjük meg. A liturgikus év, az üdvösség-történet eseményeinek ünneplését jelenti. Az egyházi év középpontja Húsvét misztériumának, vagyis Krisztus megváltó tettének ünneplése. Húsvét, az egyházi év szíve.

Húsvét-vasárnap időpontjának a naptári meghatározása a következő: A tavaszi napéjegyenlőséget, azaz március 21-ét követő holdtölte utáni első vasárnapon van Húsvétvasárnap. Ez a dolgok természetéből következően legkorábban március 22-én, lekésőbb április 25-én lehet. Idén április 20-án lesz Húsvétvasárnap.

A nagyböjt 40 napig tart. Szent idő, Jézus Krisztus 40 napi böjtölésének, majd kínszenvedésének emlékezete, Hamvazószerdától Húsvétvasárnapig tart. Napjainak száma 40, Jézus pusztai böjtöléséhez igazodik. Mivel vasárnap keresztény ember nem böjtölhet, ezért heti 6 napi böjttel számolhatunk. A böjt 6 héten keresztül 6 x 6 = 36 napot jelent, plusz a hamvazószerda utáni 4 nap teszi ki a 40 napot. A nagyböjt utolsó 3 napját: nagycsütörtököt, nagypénteket és nagyszombatot a „Húsvéti Szent Három-nap”-nak nevezzük.

A nagyböjtnek az a célja, hogy előkészítsen minket a Húsvét ünneplésére. Ez az időszak előkészíti a felnőtt keresztelendőket a keresztségre, mert húsvét vigíliáján, nagyszombat éjszaka, Urunk feltámadásának ünneplésekor van a keresztelés. A már megkeresztelt hívek visszaemlékeznek a keresztségükre, és töredelmes bűnbánatot tartanak.

Nagyböjt egész ideje alatt az oltárokat általában nem díszítik virággal, az orgona hallgat, csak az énekek kísérésére használják. Az időszak liturgikus színe a viola, ami a bűnbánat jele. Ha jól megfigyeljük, a szentmisében hamvazószerdától nagyszombatig nincs alleluja!

Ennek az időszaknak kiemelkedő cselekménye a keresztúti ájtatosság. A keresztút – latinul via crucis – eredetileg kb. 500 méter hosszú útvonalat jelentett, amelyen Jézus, vállán a kereszttel, végigment a Golgotára. Jézus keresztútjának néhány állomását nagyon korán megjelölték. A hagyomány szerint Jézus Édesanyja, és egy-egy tanítvány a föltámadás után naponta végigjárta ezt az utat. Manapság a keresztúti ájtatosság elmélkedő imádság, amellyel a hívők fölidézik a Jézus keresztútjának történéseit. A keresztút járás sajátos napja a péntek, de bármely más napon is végezhető. 

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.