E Liturgiamagyarázatok E Liturgia magyarázat 2015. november 1.

Liturgia magyarázat 2015. november 1.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Testvérek! – Most folytatjuk a liturgia magyarázatokat, a katolikus hitünk egyes részeinek ismertetését. Ma november 1-e van,

Mindenszentek ünnepe

Keleten már 380-ban ünnepelték az összes vértanú napját. Nyugaton IV. Bonifác pápa nevéhez fűződik, aki 609-ben megkapta az összes pogány isten tiszteletére épült római Pantheont, és május 13-án felszentelte Mária, és az összes vértanúk tiszteletére. III. Gergely pápa, aki 731-741-ig uralkodott, a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette.

  1. Gergely pápa – aki 827-844-ig uralkodott – helyezte november 1-jére az ünnepet. „A szentek nem szorulnak rá a mi tiszteletünkre, semmit sem ad nekik magasztalásunk. Csupán csak a mi hasznunkra válik, ha róluk megemlékezve tiszteljük őket” – tanítja Szent Bernát apát. Többször imádkozzuk a liturgiában a mindenszentek litániáját. így húsvét vigíliáján, a diakónus-, és pap- vagy püspökszentelés alkalmával. Az az Egyház szándéka, hogy akik előttünk jártak, és a mennyei dicsőségbe jutottak, legyenek közbenjáróink Istennél egy-egy jelentős eseménynél az Egyház életében. – Számos helyen szokás ezen az estén a halottakért végzett ájtatosság, és a temetőkben a szeretteink sírjainak meglátogatása.

Mindenszentek ünnepén az Isten dicsőségét ünnepeljük, mely az ő szentjeiben nyilvánul meg. Tekintetünket most hittel emeljük azokra a férfiakra és nőkre, gyerekekre és idősekre, szüzekre és vértanúkra, papokra és szerzetesekre, anyákra és apákra, akik e földi élet után eljutottak az Atya, a Fiú és a Szentlélek boldogító színelátására.

Szent János, mint egy nagy ajándékról beszél az istenfiúságról, arról az adományról, amely szentté tesz bennünket. Hinnünk kell, hogy az életünk valaki mástól függ, az Istentől, a szeretet Istenétől. Azért, hogy szent életet élhessünk, fel kell építeni, meg kell tisztítani és központi helyre állítani a Teremtővel, az Atyával való kapcsolatunkat. Ezt tették ismerve, ismeretlenül azok a szentek, akikre ma emlékezünk.

Ezen az ünnepen, amikor a lelki szemünkkel valamennyi szentet szemléljük, és a közbenjárásukat kérjük, az Isten kegyelme minket is arra ösztönöz, hogy nyissuk meg a szívünket minden jó sugallat előtt, mert ahová a testvéreink elérkeztek, oda mi is eljuthatunk a földi zarándokutunk végén.

Kedves Testvérek! Most pedig imádkozzunk együtt a Plébános Urunkért, az egykor és most élő papokért, szerzetesekért, szolgálattevőkért, népünkért, vezetőinkért, ellenfeleinkért, ellenségeinkért és a Váci Egyházmegyei Zsinat munkájáért:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk. Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten, Te pedig mennyei seregek vezére a sátánt, és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!” Amen.